Menu Sluiten

Dak ontmossen: zo zit het

Het dak ontmossen is meer dan alleen het verbeteren van de uitstraling van het dak. Mos kan namelijk veel schade veroorzaken op een dak doordat het water vasthoudt. Maar hoe wordt een dak precies ontmost?

Werkwijze dak ontmossen

Het ontmossen van een dak is een specifieke klus. Hoe het dak precies ontmost wordt is afhankelijk van het type dak en de hoeveelheid mos je precies mee te maken hebt. Toch zijn er een aantal stappen die de dakdekker zet die altijd hetzelfde zijn.

  1. Voorbereiden. Goed voorbereiden is een groot onderdeel van de daadwerkelijke klus. Het dak moet bijvoorbeeld bereikbaar zijn voor de dakdekker. Om geld te besparen kun je veel van de voorbereiding zelf doen.
  2. Regenwaterafvoer afsluiten. Door het afsluiten van de regenpijp en dakgoten voorkom je dat deze verstopt raken door het mos wat nu nog op het dak ligt.
  3. Dak ontmossen. Natuurlijk is het daadwerkelijk ontmossen van het dak de laatste stap die de dakdekker zet. Zoals er al werd gezegd zijn er verschillende manieren waarop dit gedaan wordt. Soms kan het gedaan worden met alleen water, maar wanneer het mos hardnekkig vast zit aan het dak zal de dakdekker bepaalde reinigingsmiddelen moeten gebruiken.

Dak ontmossen methodes

Een dak ontmossen kan dus op verschillende manieren gedaan worden. Op een plat dak heb je vaak meer last van mos, omdat het water minder goed weg kan stromen. Dit betekent dat dit vaak een hardere aanpak vraagt. Bij een pannendak is het juist verstandiger dat er voorzichtiger gedaan wordt. Ook omdat dakpannen sneller kapot gaan dan bijvoorbeeld dakleer. Lees hieronder de verschillende methodes.

  • Hogedrukspuit. Met een hogedrukspuit en heet water komt de dakdekker vaak een heel end. Door de hoge temperatuur en harde druk laat het mos vaak snel los.
  • Vuilfrees. Een vuilfrees is een roterende sproeikop waar je ook vuil en mos mee kunt verwijderen. Dit is een iets subtielere manier van schoonmaken.
  • Anti-mosproducten. Denk hierbij aan specifieke schoonmaak middelen en chemische stoffen. Deze producten moeten vaak intrekken voordat je het mos kunt verwijderen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *