Menu Sluiten

ecodak

Waarom kiezen voor een ecodak?

Onze ambitie is om de daken in België te vergroenen. Groendaken zijn in Duitsland, Nederland, Engeland, Scandinavië en Amerika al heel populair; ook in Vlaanderen vergroenen de daken in rap tempo. Dat is niet verwonderlijk. De voordelen zijn legio.

Economisch, ecologisch en esthetisch

Met een kleine ingreep zijn al deze voordelen al direct te realiseren, zonder verbouwing of vergunning. Een groendak van ons is snel aan te leggen en verdient zichzelf terug.

Steeds meer Belgische steden stimuleren groendaken met een subsidie. Wij helpen daar graag mee. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor uw dak? Voor zowel aanleggen en advies over groene daken bent u bij ons aan het juiste adres.

Grind er af, groendak er op

We leggen een groendak op een bestaand dak. Voor de snelle realisatie daarvan, moet het dak aan een aantal basisvoorwaarden voldoen:

    • Een goede afvoer voor het regenwater.
    • Een opstaande rand om te voorkomen dat de aarde en de groenbedekking wegspoelen. Mocht er geen rand zijn, dan kunnen we deze installeren.
    • Een degelijke dakconstructie, die het gewicht kan dragen; in de praktijk is vrijwel elk dak geschikt, zonder extra ingrepen.

Afhankelijk van hoe vochtig de sedummat is na een regenbui, komt het totale gewicht van het groendak tussen de 30 tot 60 kg per m2. In Vlaanderen zijn daken standaard zo gebouwd dat ze een belasting van 156 kg per m2 kunnen opvangen. Ter vergelijking: op vele daken ligt een grindlaag, die na een regenbui tussen de 90 en 150 kg per m2 kan wegen. Dat betekent dat de meeste daken, na het verwijderen van het grind en zonder verdere aanpassing, het gewicht van een groendak makkelijk kunnen dragen.

Mochten er twijfels bestaan of het huidige dak het gewicht aan kan, dan kunnen wij een beoordeling aanbieden door een ervaren constructeur.

Waarom een groendak een goede oplossing is

Een groendak vergroent het dakoppervlak met rotsplanten op een dunne bodem van maximaal 10 cm. Dat levert al direct een aantal belangrijke voordelen op. Door de dunne laag kunnen we de belasting van het dak tot een minimum beperken. Voor een groendak is geen irrigatiesysteem of verbouwing nodig. We installeren het direct op het bestaande dak. Daarom is vrijwel elk dak geschikt voor het vegetatiesysteem.

De begroeiing bestaat uit verschillende soorten sedum, rotsplantjes die tegen extreme weersomstandigheden kunnen. Ze zijn ideaal voor een groendak omdat ze het goed doen in natte, koude winters en droge, hete zomers. Bovendien blijven ze het hele jaar groen en bloeien in de zomer.

Men legt eerst ter bescherming van het dak een onderlaag van folie aan. De tweede laag bestaat uit een drainagemat om het regenwater na een hevige regenbui goed te absorberen. Als derde laag spreiden we over de drainagemat een voedingslaag van slechts enkele centimeters dik, bestaande uit lavakorrels en organisch materiaal. Lava is minder zwaar dan aarde. Uit deze laag halen de planten de nodige voeding. De voedende laag buffert ook het water voor de extra droge perioden in de zomer. Bij extreme regenbuien voert deze laag het overtollige regenwater juist weer in een rustig tempo af. Over deze voedende en lichte onderlaag brengen we de gevarieerde begroeiing van vetplanten aan.

Meer informatie over dakwerken.

Economisch: slimme investering in het dak

Er zijn veel redenen om een groendak aan te leggen. Een groendak verdubbelt de levensduur van een dak. Door de isolerende werking bespaart het energie en een groendak is onderhoudsarm. Het is makkelijk aan te leggen op een bestaand dak, vermindert geluidsoverlast van buiten naar binnen en andersom. De overheid is zich ook bewust van de gunstige effecten en stimuleert groendaken financieel met subsidies.

Ecologisch: je eigen groene long

Naast de economische voordelen zijn er ook op ecologische vlak eigenschappen die een gunstige invloed hebben op het leefklimaat. Door het absorberende vermogen reduceert een groendak wateroverlast. Het groen verbetert de luchtkwaliteit en verhoogt de zuurstofproductie. Het verlaagt het “stadse hitte-eiland” effect en creëert een ecolint op ongekende hoogte. Dit ecolint stimuleert de biodiversiteit.

Esthetisch: een lust voor het oog

Een andere reden om een groendak aan te leggen is het feit dat het visueel veel aantrekkelijker is om naar een begroeid dak te kijken. Het vergroent de stad, doorbreekt de eentonigheid van zwarte daklandschappen en is rustgevend.

Handig: